
Als Maatschappelijk makelaar
Matchen we vraag & aanbod!
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is maatschappelijk betrokken zijn.
De Wageningse Uitdaging is simpel gezegd een bemiddelingsbureau in vraag en aanbod van spullen, extra handjes, creativiteit, kennis en kunde. Een ondernemersnetwerk dat doet! We stimuleren Wageningse bedrijven om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen in concrete acties. Zo verbeteren we samen het leefklimaat in onze stad. De Wageningse Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven..
De Uitdaging matcht vraag en aanbod op diverse manieren.
De Matchgroep matcht continu aangemelde vragen met aanbod vanuit het bedrijfsleven. En in de toekomst gaan we misschien nog wel een groot match-event organiseren. Daarnaast hebben we een Spullenbank om overbodig geworden goederen en meubilair uit het bedrijfsleven een nieuwe bestemming te geven, de Kenniskaravaan waarin ervaring, kunde en kennis beschikbaar worden gesteld aan maatschappelijke organisaties. Sinds eind 2021 beheert de Wageningse Uitdaging ook de Ruimtebank om vraag naar ruimte voor de activiteiten van allerhande maatschappelijke en culturele organisaties en initiatieven en het lokale aanbod van ruimte aan elkaar te koppelen.

De Matchgroep bouwt bruggen
tussen maatschappelijke vragen en ondernemend aanbod
Vanuit een structurele samenwerking met een groep mensen uit het bedrijfsleven – de Matchgroep – bouwt de Wageningse Uitdaging bruggen tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. De mensen in de Matchgroep zijn ervaren ondernemers, werkgevers en medewerkers uit het bedrijfsleven, die beschikken over een groot en gevarieerd netwerk en ze zijn bereid dit netwerk open te stellen.
Elke Wageningse maatschappelijke organisatie, vereniging, stichting of inwonerinitiatief dat bijdraagt aan een mooier Wageningen, kan een aanvraag doen. Wanneer de Matchgroep de aanvraag accepteert, gaan de ondernemers aan de slag om een match te maken. De betrokken ondernemer schakelt zijn of haar netwerk in en legt contact met een bedrijf dat de aanvraag kan en wil invullen. Zo dagen de matchgroepleden telkens een ander bedrijf uit om ook maatschappelijk betrokken te ondernemen. De onderneming die de uitdaging aangaat neemt vervolgens contact op met de vragende maatschappelijke organisatie om de match daadwerkelijk te realiseren. In onderling overleg wordt afgesproken welke mogelijke tegenprestatie de maatschappelijke organisatie kan leveren in ruil voor de vraag die voor hen met gesloten beurzen wordt ingevuld.
Als jij als maatschappelijke organisatie of sociaal initiatief, durft te vragen… dan gaan wij op zoek naar de juiste match met Maatschappelijk Betrokken Ondernemers!
De Ruimtebank
Passende ruimtes voor culturele en maatschappelijke organisaties

In een kleine stad als Wageningen willen we kunst- en cultuurorganisaties en maatschappelijke organisaties op een goede plek te huisvesten. Via de Ruimtebank bemiddelt de Wageningse Uitdaging in vraag en aanbod van ruimte.
Samen zoeken we naar een geschikte ruimte, zodat jouw culturele of maatschappelijke organisatie kan doen waar je goed in bent en er ruimte is voor jouw activiteiten voor onze samenleving.
Hoe werkt het?
Alle culturele en maatschappelijke organisaties in Wageningen die op zoek zijn naar een locatie voor hun activiteiten, kunnen aankloppen bij de Ruimtebank van de Wageningse Uitdaging. Of het nu gaat om ruimte voor incidenteel gebruik, zoals een overleg of een ALV, opslagruimte, repetitieruimte voor een of meerdere keren per week of over een permanente locatie die dagelijks in gebruik is. De Ruimtebank beschikt over een breed netwerk van ruimte-aanbieders bij maatschappelijke partijen én bij ondernemers. Meld je vraag via de knop hieronder. Wij nemen contact met je op en zetten vervolgens ons netwerk in om een passende plek voor jouw activiteiten te vinden.
Zoek je ruimte voor jouw culturele of maatschappelijke activiteiten? Stel je vraag en wij gaan met jou op zoek naar een mooie locatie!
Vraag & aanbod
Laatst aangemelde openstaande vragen & aanbod voor de Ruimtebank:
De Maatschappelijke Beursvloer
De enige beurs waar partijen onderhandelen met gesloten beurzen
Op de beursvloer worden vragen van stichtingen en verenigingen samengebracht met aanbod van het lokale bedrijfsleven. In ruil voor een realistische tegenprestatie helpen ondernemers Maatschappelijke Organisaties met gesloten beurs.
Deelname is gratis.
De Beursvloer verbindt mensen en wensen met elkaar.
Je ontmoet mensen die een oplossing of een kans bieden. Deelnemers zijn bedrijven, overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties (verenigingen, clubs, stichtingen, scholen en buurtinitiatieven). Al deze partijen hebben elkaar iets te bieden en de beursvloer maakt het mogelijk dat zij elkaar vinden. Tijdens een beursvloer ontstaan (duurzame) ontmoetingen en verbindingen die normaliter niet zo snel tot stand zouden.
Hoe werkt het?
Tijdens de beursvloer onderhandelen vragers en aanbieders
met elkaar over materialen, diensten, kennis en kunde. De deelnemers worden hierbij ondersteund door zogenaamde hoekmannen. Zij helpen de verbinding te maken tussen vraag en aanbod en zorgen ervoor dat je de juiste mensen ontmoet.
Match!
Er is sprake van een ‘match’ wanneer twee partijen elkaar gevonden hebben,
dat wil zeggen wanneer vraag en aanbod elkaar gevonden hebben. Er wordt gehandeld met gesloten beurzen; dus géén geld. Tegenover ieder aanbod staat een tegenprestatie. Wat die tegenprestatie is, bepalen beide partijen zelf. De gemaakte afspraken worden ingevuld op een ‘matchformulier’ zodat afspraken voor beide partijen duidelijk zijn en elke match wordt ‘verzilverd’ door de notaris.
Beproefd concept
Inmiddels vinden er jaarlijks, verspreid over het land, zo’n 75 beursvloeren plaats.
Hieruit ontstaan enkele tienduizenden ‘matches’. Zou je deze matches omrekenen naar geld dan bereik je met al deze beursvloeren een maatschappelijk rendement van enkele miljoenen euro’s per jaar! Lees er alles over op de landelijke website van de Beursvloer.
De Beursvloer biedt kansen voor iedereen!
Of je nu Maatschappelijk Verbonden Ondernemer (MVO) bent, lid van een vereniging of bestuurder van een stichting of een andere non-profit organisatie.
Grijp deze kans en meld jouw vraag of je aanbod direct aan via het online formulier!
Volgende editie
is i.v.m. de geldende coronamaatregelen nog niet gepland. Check regelmatig onze agenda >>
Terugblikken
op eerdere edities van de Beursvloer:
Vraag & aanbod
Laatst aangemelde openstaande vragen & aanbod voor de eerstvolgende Beursvloer:
Vraag & aanbod
Laatst aangemelde openstaande vragen & aanbod voor de Spullenbank:
De Spullenbank
Een nieuw leven voor overtollige spullen

Hergebruik van overtollig meubilair, apparatuur en materiaal van bedrijven geeft stichtingen en verenigingen de kans om hiervan gebruik te maken. Gaat je verhuizen en/of wordt meubilair of apparatuur vervangen? Wij zorgen er voor dat deze spullen een tweede leven krijgen bij maatschappelijke organisaties.
Een kleine moeite, een groot(s) gebaar voor zowel milieu als lokale samenleving. Verenigingen, stichtingen en clubs zijn ontzettend blij met de goederen die jouw organisatie of bedrijf niet meer nodig heeft.
Hoe werkt het?
Heel eenvoudig!
Op ons prikbord voor vraag & aanbod kun je jouw aanbod aanmelden onder de categorie ‘Spullenbank’.
De Kenniskaravaan
Ervaring, kennis en kunde op maat

Samen met Vrijwilligers Centrum Wageningen organiseert de Wageningse Uitdaging gratis scholing op maat voor vrijwilligers. Deze samenwerking heet de Kenniskaravaan.
Vrijwilligers uit het bedrijfsleven zetten hun expertise, ervaring, kennis en kunde in voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties in Wageningen. Het doel is het versterken van de eigen kracht van de vrijwilligersorganisatie (empowerment).
Hoe werkt het?
Simpel!
Vertel ons welke vraag er leeft. Wij gaan op zoek naar ondernemers die het antwoord kunnen geven. Is jouw organisatie (zonder winstoogmerk) actief in Wageningen? Hebben jullie geen eigen opleidingsbudget? En sluit je vraag goed aan bij de taken van de vrijwilligers? Vul dan het aanvraagformulier in – je wordt doorgestuurd naar de site van het Vrijwilligers Centrum Wageningen. Binnen twee weken nemen we contact met je op.
Vraag & aanbod
Laatst aangemelde openstaande vragen & aanbod voor de Cadeautjesbank:
De cadeautjesbank
Leuke spulletjes om te geven

Bedrijven hebben vaak relatiegeschenken of kerstpakketten over en stellen deze beschikbaar. Voor diverse activiteiten van vrijwilligersorganisaties kunnen deze cadeautjes gebruikt worden.
Bijvoorbeeld voor het samenstellen van ‘goody bags’ voor de vrijwilligers die meedoen aan de Dag van de Mantelzorg. Maar ook als (eindejaars-)geschenk voor vrijwilligers die zich gedurende langere tijd inzetten voor een vrijwilligersorganisatie.
Hoe werkt het?
Wat denk je? Natuurlijk!
Ook kleine spulletjes die je over hebt of die je juist zoekt, kun je aanmelden op ons prikbord voor vraag & aanbod onder de categorie ‘Cadeautjesbank’.